Vergeten slachtoffers, anonieme slachtoffers van de inrichting in de oorlog krijgen een gezicht

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 13:07

Herdenk ook de mensen met een handicap, lichamelijke of verstandelijke beperkingen, alle zieke mensen en alle arme mensen.

Het is vandaag maandag 4 mei 2020, met ons allen herdenken wij de mensen die het slachtoffer zijn geworden van beide wereld oorlogen. Er worden vaak verhalen verteld over de Joden. Hierbij wil ik ook de bevolkingsgroepen noemen die nooit benoemd worden of gewoon vergeten worden, mensen met een handicap, met een lichamelijke of verstandelijke beperking, alle zieke mensen en alle arme mensen.

‘Tussen 1939 en 1945 vermoordde het Nazi regime systematisch honderdduizenden kinderen en volwassenen met functiebeperkingen of chronische aandoeningen als onderdeel van de zogenoemde “euthanasie”- programma’s. Deze programma’s waren ontwikkeld om alle mensen met een handicap te elimineren die, volgens de Nazi racistische ideologie, de gezondheid en puurheid van het Duitse ras bedreigden. De eerste categorie mensen die de Nazi’s als onderdeel van hun zoektocht naar een superieur Arisch ras begonnen uit te roeien waren de “Ausschusskinder”, kinderen geboren met bepaalde verondersteld erfelijke aandoeningen. In overeenstemming met Hitlers bevel in het najaar van 1939 waren Duitse artsen, verpleegkundigen, gezondheidsfunctionarissen en vroedvrouwen verplicht om alle kinderen tot en met de leeftijd van drie jaar die tekenen vertoonden van een verstandelijke beperking of fysieke afwijkingen te rapporteren in ruil voor een vergoeding. Op basis van deze informatie besliste een panel van ‘medische experts’ over leven of dood van de kinderen. De kinderen die geselecteerd werden voor de dood werden vervolgens van hun huis of instituut overgebracht naar een ‘pediatric killing ward’. Daar werden de kinderen kort na aankomst gedood door een injectie of geplaatst in zogenoemde hongerhuizen waar ze langzaam en pijnlijk stierven aan ondervoeding.’


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.